De to EU-modstanderbevægelser hævder, at de er brede rent politisk. Folkebevægelsen annoncerer sågar i udvalgte medier med budskabet om at stemme personligt på seks kandidater, som åbenbart er borgerlige/liberale.
Men hvis Folkebevægelsen opnår et mandat, så går det stensikkert til Søren Søndergaard fra Enhedslisten. Han føler sig sikkert godt hjemme i Europa-Parlamentets GUE/NGL-gruppe, som Folkebevægelsen er tilsluttet. Søndergaards selskab omfatter her gammelkommunister fra både øst og vest.
Så hvad hjælper det som EU-skeptisk borgerlig at stemme på en liberal ottendesuppleant, når stemmen bliver ‘overtaget’ af Enhedslisten og brugt i tæt samarbejde med EU’s yderste venstrefløj?
JuniBevægelsen har en lidt blødere profil, men resultatet bliver det samme. Med ny spidskandidat efter eks-kommunisten Jens Peter Bonde står bevægelsen til at miste sit sidste mandat, og så går stemmerne til Enhedslisten/Folkebevægelsen.
Diskussionen for/imod er for længst overstået, nu handler det om, hvorvidt EU skal udvikle sig i en socialistisk eller borgerlig retning.
Debatindlæg i flere aviser juni 2009